Home     Nieuws     Clubinfo     Materiaal     Spelregels     Competitie     Jeugd     Geschiedenis     Links  
 
  500 v. chr.
 
  Battledore & Schuttlecock
 
  Poona
 
  Badminton house
 
  Nederlandse Badminton Bond
 
  Internationale Badminton Federatie
 
  Thomas cup & Ubber cup
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 


GESCHIEDENIS VAN BADMINTON

Badminton zoals we dat tegenwoordig kennen en spelen kent een zeer lange geschiedenis.

 

 


500 V. CHR.

Waarschijnlijk werd er al 500 jaar voor Christus in het oude China een spel gespeeld genaamd “Ti Jian Zi”. Hierbij werd er tegen een primitieve shuttle getrapt zodat deze zo lang mogelijk in de lucht bleef. 
 
 


BATTLEDORE & SCHUTTLECOCK

Tegen het begin van de jaartelling werd in Griekenland een sport beoefend waarbij gebruik werd gemaakt van een primitieve racket (battledore) en een pluimbal, de zogenaamde shuttlecock. Ook in India, China, Thailand en Japan werden door kinderen het spel "battledore and shuttlecock" gespeeld. Hierbij moest men gezamenlijk proberen de shuttle zo lang mogelijk in de lucht te houden door deze naar elkaar toe te spelen door met een peddel er tegen aan te slaan.

In de 16e eeuw werd het spel ook door kinderen in Europa gespeeld. Pas later in de 17e eeuw werd het spel “Battledore” gespeeld in adellijke kringen. Op het vaste land in Europa werd dit spel “jeu de Volant” genoemd.
 

 

POONA

Omstreeks 1860 werd in India hetzelfde spel gespeeld door volwassenen. Hier werd een net geïntroduceerd, waardoor het een meer competitieve sport is geworden . Deze sport genaamd “Poona” werd gespeeld in India door Britse leger officieren. Het leger was gestationeerd in “Puna”, oftewel Poona, hieraan heeft het spel zijn naam te danken. Eenmaal terug in Engeland, begin 1870, werd het spel daar ook geïntroduceerd.


 


BADMINTON HOUSE

In 1873 werd tijdens feesten op het landgoed van de Hertog van Beaufort, genaamd “Badminton House”, het spel gespeeld. De gasten spraken dan ook al snel over “the badminton game”.“ Badminton house”, gelegen in graafschap Gloucestershire in het zuidwesten van Engeland is bekend van de beroemde paardenconcours dus ook de geboorteplaats van het huidige badminton.

In 1877 is “The Bath Badminton Club” opgericht en spelregels opgesteld die we in grote lijnen tot op de dag van vandaag nog gebruiken. In 1893 werd de Badminton Association of England opgericht, waarna de eerste Engelse kampioenschappen georganiseerd werden in 1899.
 

NEDERLANDSE BADMINTON BOND

Op 15 november 1931 werd in Noordwijk de Nederlandse Badminton Bond opgericht onder meer door mr. D.U. Stikker (de latere minister van buitenlandse zaken en tevens de Nederlandse vertegenwoordiger in de NATO), mr. Punt, dhr. Den Hoed en anderen. Tot en met 1938 leidde de Nederlandse Badminton Bond een redelijk bestaan, doch van een echte groei was geen sprake. Het ligt voor de hand dat door de oorlogshandelingen en alle daarmee gaande gebeurtenissen de NBB zijn activiteiten noodgedwongen moest staken. In oktober 1951 namen enthousiaste badmintonliefhebbers de organisatie weer krachtig te hand en daarmee begint een bloeiende periode voor het badminton in Nederland. Omstreeks 1953 brachten speelgoedhandelaren en fabrikanten goedkoop materiaal op de markt. Doordat men zich gemakkelijk voor een paar centen rackets en shuttles kon aanschaffen ging badminton ' de straat op'. De sport werd enorm populair en men zag het in straten en op pleinen, aan het strand en op campingterrein en met groot enthousiasme beoefend worden. De groei die de Nederlandse Badminton Bond sinds dat jaar meemaakte, kent geen vergelijking met andere sporten. De NBB werd de snelst groeiende sportbond van Nederland. Vanaf 1990 is het ledenaantal iets teruggelopen en het totaalaantal bedraagt nu ongeveer 60.000.
 

INTERNATIONALE BADMINTON FEDERATIE

Ook in andere landen in Europa werden er badminton unies opgericht. Door de groeiende populariteit van badminton werd in 1934 het overkoepelende Internationale Badminton Federatie (IBF) opgericht. The originele leden bestonden toen uit Engeland, Wales, Ierland, Schotland, Denemarken, Holland, Canada, Nieuw Zeeland en Frankrijk. Pas later zijn India, Australië en de USA toegetreden.
 

 

THOMAS CUP & UBER CUP

Badminton werd steeds populairder en het eerste grote IBF toernooi, de Thomas cup, vernoemd naar de eerste voorzitter, werd in 1949 gehouden. Oorspronkelijk was deze heren dubbel kampioenschappen gepland in 1939, maar werd uitgesteld wegens de oorlog.
De eerste dameskampioenschappen, de zogenaamde Uber cup, werden in 1956 gehouden.
 
 


Morten Frost

Hierna werd Badminton als demonstratie sport op de Olympische Spelen in 1972 in München gespeeld.

De eerste Wereld kampioenschappen badminton, inclusief enkelspel werd gehouden in 1977.

In het daarop volgende decennium werd badminton vooral gedomineerd door Aziatische spelers. Waaronder uit China de dames Li Lingwei en Han Aiping. Morten Frost uit Denemarken was hierop een uitzondering, hij won meer dan 70 internationale titels in de 80er jaren.

Badminton was wederom een demonstratie sport op de olympisch spelen in Seoul in 1988, waarna de sport tijdens de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona de volwaardige medaillestatus kreeg.
 

 

Badminton kreeg hierdoor een nieuwe impuls waardoor er meer sponsor geld binnen kwam en ook op tv meer aandacht voor de snelheid en de spanning van badminton kwam.

Gemengd dubbelspel werd tijdens de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta geïntroduceerd.

Badminton heeft de eer om als snelste racket sport te boek te staan, de snelste smash (door Simon Archer) werd op 260 km per uur vastgesteld. Ook is badminton een van de meest beoefende sporten ter wereld en is nog steeds groeiend.
 

te
Simon Archer

 

 

 

 

Bronvermelding:
www.badmintonbond.nl
www.badminton-information.com
www.bbc.history.com
www.badmintonsecrets.com

 

 
BC Borger
Ledenadministratie:
Miriam Wesselink
info@badmintonborger.nl
Sponsoren:
-
U. Siegers.
Zuideind 11
9525 TJ Drouwenerveen
Tel: 0599-238567
E-mail: info@tiliahoeve.nl
Web: www.tiliahoeve.nl