Home     Nieuws     Clubinfo     Materiaal    Spelregels     Competitie     Jeugd     Geschiedenis     Links  
 
  Schoenen
 
  Racket
      vorm
      stijfheid
      gewicht
      balans
      bespanning
      grip
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 


Net als bij zoveel andere sporten kan ook badminton niet zonder materiaal gespeeld worden. En hoewel de racket het belangrijkste lijkt te zijn, zal de nadruk bij het uitzoeken van goed materiaal toch op schoenen moeten liggen. Het verschil in spelen met een goede of uitstekende racket is echt minimaal. Schoenen zorgen daarentegen dat de speler zich gemakkelijk over het speelveld kan bewegen. Slecht zittende schoenen verhinderen dan niet alléén de bewegingen, maar kunnen ook blessures bevorderen. Ook al kun je zonder racket niet spelen, met een gezwikte enkel wil dit evenmin. En daar kun je zeker nog een hele tijd last van hebben.


SCHOENEN

Schoenen zijn er in vele soorten en merken. Bij badminton is het van belang dat er schoenen gedragen worden die geschikt zijn voor de zaalsport. Vaak hebben deze een vlakke, ietwat stugge en redelijk dunne zool met een lichte kleur. Dit is erg belangrijk omdat bijvoorbeeld een hardloopschoen met een hoge zachte zool een hoger kantelmoment heeft, met meer kans op blessures. Deze schoenen zijn gemaakt om goed te dempen bij het hardlopen en hoeven niet veel zijdelingse belastingen op te vangen. Bij badminton wordt er juist heel veel en snel van richting veranderd, waarbij de zijdelingse belastingen veel hoger kunnen liggen. Ook zorgt deze zool er voor dat er in alle richtingen een goede grip is met het vloeroppervlak.
Verder moeten ze uiteraard comfortabel zitten en mag de voet niet in de schoen kunnen schuiven, dit om blaarvorming te voorkomen. Het spreekt dan voor zich dat bij de aanschaf van nieuwe schoenen de tijd genomen moet worden bij het passen. Goede sportzaken hebben vaak een stukje vloeroppervlak in de winkel liggen dat overeenkomt met die in de zaal wordt gebruikt. Het is verstandig hier goed gebruik van te maken.

Draag dus géén hardloopschoenen!
En let wel, het is heel goed mogelijk dat een goed paar badmintonschoenen bij een redelijk goede speler slechts 3 tot 6 maanden mee gaat! Met versleten zolen, gescheurd leer en kapot binnenwerk als gevolg. Aangevend hoeveel de schoenen tijdens het spelen te verduren kunnen krijgen.

 


badmintonschoen

 


hardloopschoen

 


RACKET

Een badmintonracket kan onderverdeeld worden in vorm, stijfheid, gewicht en balans.

Tegenwoordig worden alle badmintonrackets gemaakt van carbon of grafiet. Soms worden er extra bestandsdelen toegevoegd als titanium of nanocarbon. Deze toevoegingen zijn vaak zo klein, dat men hiervan weinig extra voordeel van moet verwachten.

Vorm

Badmintonrackets zijn er in twee verschillende racketblad vormen: Isometrisch/vierkant en ovaal. Traditioneel wordt de ovale vorm het meest toegepast. Deze eivormige bladen hebben een zwaartepunt die zich onder het midden van het blad bevind. De zogenaamde “sweetspot”; de meest ideale plaats om de shuttle te raken, is relatief klein en geconcentreerd. De vorm van het isometrische blad is breder en bovenin meer vierkant van vorm. Dit type blad werd gedurende begin jaren 1990 populair. Het voordeel van deze vorm is de vergrote “sweetspot”, hierdoor krijgen ook de shuttles die niet precies in het midden van de racket belanden meer kracht.

 


Stijfheid

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff. In het algemeen: hoe soepeler de steel, hoe makkelijker je de shuttlle achterin het veld slaat. Als het racket meebuigt, heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde katapulteffect gaan je slagen ook eenvoudiger ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook makkelijker om mee te verdedigen. Stijvere rackets bieden meer controle, meer power en precisie. Het kost echter meer slagsnelheid (polsversnelling) en techniek om harde slagen te produceren. Je kunt met stijvere rackets ook 'strakker' en dus aanvallender spelen.


Gewicht

Rackets zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten. Gewoonlijk weegt een racket tussen 80-95 gram. De verschillende fabrikanten gebruiken verschillende gewichtsklassen. Het meest populaire systeem is het "U systeem" van Yonex;

U = 95 - 100 gram
2U = 90 - 94 gram
3U = 85 - 89 gram
4U = 80 - 84 gram

.

 

 

Het gewicht van de racket bepaald hoe snel een zwaaibeweging gemaakt kan worden. Des te lichter de racket, des te sneller een zwaaibeweging gemaakt kan worden bij dezelfde krachtinspanning. Ook is een lichtere racket beter manoeuvreerbaar. Het is lang niet altijd raadzaam om de meest lichte racket te kopen, aangezien deze rackets minder stabiel zijn en je daardoor meer kracht nodig hebt om deze in een goede baan te houden.
Daarnaast geeft een zwaardere racket de snelheid en kracht naar de shuttle goed door.


Balans

De laatste eigenschap van een racket is de balans. Vooral de laatste tijd wint de zogenaamde “head balanced” racket aan populariteit. Het zwaartepunt ligt hierbij dichter bij de top van het blad. Het voordeel hierbij is dat deze racket meer stabiel is en je ermee ook harder kunt slaan. Het nadeel ten opzichte van een “even balanced” racket is dat de “head balanced” racket minder wendbaar is. Kortom je kunt de volgende onderverdeling maken:
1. Head heavy: dit betekent dat er meer gewicht in de top (het blad) van je racket zit. Hierdoor kan je harder slaan, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
2. Even balance: bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Dit is beste keus voor allround spelers.
3. Head light: rackets met het gewicht in de steel zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zal je echter meer polsversnelling en betere techniek nodig hebben.


Bespanning

Naast de racket zelf is uiteraard de bespanning van een racket belangrijk. Hier wordt immers het contact gemaakt met de shuttle. Het is belangrijk om te kiezen voor een bespanning en snaren die het best overkomen met de speelstijl en de vaardigheid van de speler. De meeste fabrikanten van snaren gebruiken een waarderingssysteem voor de snaren die ze op de verpakking vermelden. Kies de snaren die het best bij jouw spel past.

De bespanning heeft evenveel effect op het spel dan de snaar zelf. In het algemeen kun je zeggen, des te harder je kunt slaan des te strakker de snaren kunnen worden afgesteld. Een strakkere snaar geeft extra kracht wanneer je hard kunt slaan. Wanneer je met de dezelfde bespanning speelt en je slaat minder hard, dan kost dit extra kracht. Aan de andere kant geldt dat een minder strakke bespanning in het voordeel is, wanneer iemand minder hard slaat.

Bekende merken zijn: Ashaway, Gosen, Mizuno, Yonex.

aanbevolen bespanningen:
beginners: 19-20lbs
redelijke spelers: 21-24lbs.
Goede spelers: 25+ lbs.


Grip

Ook is de bekleding van de handvat van de racket belangrijk. Een goede grip zorgt voor een optimale samenwerking tussen speler en racket. Naast de synthetische grip is er ook een grip van badstof. De laatste neemt zweet goed op en is zachter. Het nadeel van badstof is dat deze vaker vervangen moeten worden omdat ze harder slijten en sneller vies worden. De synthetische grip is schoner, maar neemt echter het zweet minder goed op. De persoonlijke keuze is ook hier van doorslag.

Zoals valt te lezen zijn er verschillende eigenschappen die bepalen of een racket past bij de speler. Dat het kiezen van een racket grotendeels bepaald wordt door de persoonlijke voorkeuren is duidelijk. De ene speler geeft de voorkeur aan een lichte racket, de ander juist niet. Uiteindelijk zal de speelstijl en de vaardigheden van de speler de doorslag moeten geven bij de keuze van een racket. Het is dan ook raadzaam om een racket uit testen als daar de mogelijkheid voor bestaat.

 

 

 

 

 

 

 
BC Borger
Ledenadministratie:
Miriam Wesselink
info@badmintonborger.nl
Sponsoren:
U. Siegers.
Zuideind 11
9525 TJ Drouwenerveen
Tel: 0599-238567
E-mail: info@tiliahoeve.nl
Web: www.tiliahoeve.nl